Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

25th Frame

Το 25ο καρέ είναι το Ιερό Δισκοπότηρο του πολυσυλλεκτικού (αλλά όχι «συλλογικού»…) αυτού blog. Μιας κίνησης ανθρώπων που διανοούνται έναντι στο ρεύμα, με την σοβαρή της φράσεως διάσταση. Ανθρώπων που σκέπτονται, αισθάνονται ως τ’ ακροδάχτυλα, αντιστέκονται στα κληρονομημένα ή τα λογιών θέσφατα, αγαπούν, και δίχως συστολή καμμία ερωτοτροπούν και με την Τέχνη που τους διάλεξε.

Το 25ο καρέ είναι για τούτο το blog ένας λόγος ζωής.
Αναθυμιάσεις εικόνων και κουβέντες των ανθρώπων τους, στοιχειώνουν τον καθένα ξεχωριστά, αποπνέοντας μια ξεχωριστή ιστορία, μοναδική όσο κι ο κάθε θεατής της. Αν κάθε κινηματογραφικό φιλμ αποτελείται από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες πλάνων, το μόνο σίγουρο για τους πολλούς είναι πως κάθε δευτερόλεπτο μπροστά απ’ τα μάτια περνούν 24 καρέ.
Για τους πολλούς…
Διότι οι συνεισφέροντες εδώ είναι κάποιες ανήσυχες ψυχές και περιπετειώδη πνεύματα που δυσκολεύονται να εντοιχιστούν στην (αν)ασφάλεια του μετρήσιμου. Για δαύτους υπάρχει πάντα ένα κρυμμένο καρεδάκι. Κι αν δεν ξέρουν που κι αν δεν ξέρουν πως βρέθηκε εκεί, ξέρουν όμως πολύ καλά την αλήθεια της ύπαρξής του. Την αισθάνονται βαθιά μέσα τους, κάθε που μια μουσική τίτλων, μια διαδοχή εικόνων, δυο φράσεις ή ένα βλέμμα (ορατό ή αόρατο) τους έρχεται στο μυαλό.
Και τούτη την αλήθεια θα προσπαθούν, έτσι από κέφι ή αναπόδραστη εμμονή, να μοιράζονται σε τούτο δω το blog.

Κατά βάθος, ωστόσο, υπάρχει και μια φιλοδοξία στο μυαλό ημών συμμετεχόντων. Μια φιλοδοξία που, παραδόξως, δεν εμπεριέχει την κολλητή της αμετροέπεια. Γι΄αυτό και ίσως μπορεί ν΄ανακοινωθεί χωρίς τον “Charles Foster Kane” κίνδυνο της πλήρους προδοσίας μιας ιδεαλιστικής «διακήρυξης αρχών»: Η κινηματογραφική κριτική για μας είναι μια σοβαρότατη, υπεύθυνη δημιουργική διαδικασία. Τεκμηριωμένα ορθολογιστική οπωσδήποτε, εκείνα που θα γράφουμε θα βρίσκουν το έναυσμά τους μέσα στην ταινία - κι ευφάνταστα θα ανελκύονται. Αλλά και (αναπόφευκτα) υποκειμενική. Ποτέ όμως εδώ δεν θα βρείτε κάποιον που να επιδοθεί σε ναρκισσιστική αυτοέκθεση. Η ταινία θα είναι ο σκοπός, όχι το μέσον. Για μας το κείμενο είναι ένα ευλογημένο εργαλείο – που άλλοτε θα καταφέρνουμε να χρησιμοποιούμε πετυχημένα, άλλοτε λιγότερο. Πάντοτε όμως θα προσπαθούμε έντιμα κι από βάθους «να κάνουμε το καλό»…
Πως αλλιώς να ονομάσω την δυνατότητα που σου δίνεται μέσα απ’ την σκέψη και το συναίσθημα των λέξεων να προσφέρεις ένα ακόμα βλέμμα στον άλλον; - και να προσδοκάς το ίδιο να συμβεί και σε σένα, ασφαλώς...

Για κείνους που γι΄αυτό το βλέμμα πασχίζουν, επιχειρούμε τούτο. Και ελπίζω εμείς να είμαστε οι πρώτοι που δονούμαστε από αυτή την ανάγκη. Γι’ αυτό μην περιμένετε εδώ τον τρέχοντα εξυπνακισμό της κριτικής της αράδας που σας (και μας) έχει κυκλώσει. Η μόνη εγγύηση που μπορώ να δώσω θα είναι η προσπάθειά μου να αποφύγουμε αυτήν την αρρώστεια του κριτικού ξερολισμού. Δεν είμαστε αυτοί που θα καταφύγουμε σε φράσεις κλισέ, αλλά κυρίως δεν θα ενδώσουμε σε σκέψεις κλισέ. Δεν θεωρούμε το φιλμ άθροισμα των τεχνικών συνιστωσών του – πως αλλιώς, άλλωστε, θα θρησκευόμασταν το 25ο καρέ; Δεν εγκλωβιζόμαστε σε διανοητικά στεγανά, μην μας εγκλωβίσετε εκ προοιμίου λοιπόν και σεις. Ο καθένας μας είναι ο περήφανος εαυτός του, τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει, οι ρυτίδες του προσώπου του. Συνδιαλεγόμαστε και προχωράμε. Το κέρδος μας είναι ν’ ανακαλύψουμε κάτι ακόμα (εδώ: μια ταινία) ν’ αγαπάμε. Κάτι να μας κρατήσει…

Οι κανόνες απλοί: Καθένας και καθεμιά γράφει για όποια ταινία θέλει, ανεξαρτήτως επικαιρότητας. Ασφαλώς και θα υπάρχουν ταινίες πρώτης προβολής…αρκεί να προθυμοποιηθεί κάποιος από μας να μιλήσει για δαύτην. Και συχνά, προσδοκώ, θα υπάρχουν περισσότερα του ενός κείμενα για τον ίδιο τίτλο. Ελπίζοντας έτσι να κάνουμε την κουβέντα για το σινεμά, την τέχνη και την σκέψη, ένα αεριζόμενο μέρος της δύσκολης πραγματικότητας όλων μας. Αν εμείς μπορούμε, με τον απλήρωτο ερασιτεχνισμό του πάθους μας να βρούμε τον χρόνο και την διάθεση για να δημιουργήσουμε μιαν ατμόσφαιρα αναζήτησης, τότε ίσως και σεις μπορείτε να αρνηθείτε λίγη από την ραστώνη της ρουτίνας του μυαλού.
Η συμμετοχή μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι…


17 σχόλια:

Lorelei Am Rhein είπε...

Μια επίσκεψη=αστραπή!
Σε φιλώ πολύ-πολύ, θα σε διαβάσω το βράδυ!

frank barrell είπε...

Καλώς σε ξαναβρίσκω σ' αυτή τη νέα προσπάθεια, με παρέα αυτή τη φορά.
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια. Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε. Χαιρετώ!

JustAnotherGoneOff είπε...

Καλή επιτυχία! Αφού συντονίζει την προσπάθεια ο Ηλίας περιμένω ότι το μπλογκ θα έχει υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα.

kioy είπε...

Γεια χαρά σας και από μένα...
Είναι πολύ ευχάριστο αυτό που διαβάζω εδώ! Είναι σίγουρο πως η κινηματογραφική blogόσφαιρα από σήμερα έχει λόγο να αισθάνεται πολύ πλουσιότερη!

Καλή συνέχεια, περιμένω ανυπόμονα αυτόν τον πολύ σπουδαίο διάλογο του 25ου καρέ!...

sot είπε...

Χαρά πολύ μεγάλη για μένα κι ευχές απ' την καρδιά μου για σας.
Να ξεπεράσει το αποτέλεσμα κατά πολύ αυτό που ονειρευτήκατε .

zeroliner είπε...

Καλη επιτυχια στην νεα αυτη προσπαθεια σας.
Μου εστειλε ο Ηλιας ενα email και ηρθα να δω τι κανετε εδω.
Χμμ... πιστευω πως θα μας μας χαρισετε πολυ αξιολογα ποστ.
Τελος παντων, ευχομαι οτι καλυτερο για την προσπαθεια σας.
Την καλημερα μου.

Stavros είπε...

"Αnd...action!"

ναυτίλος είπε...

Καλορίζικο το νέο blog ...

Pan είπε...

Καλησπέρα.

Άντε να δούμε τι θα δούμε και ακούσουμε!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ (και υποθέτω -ούμε...) για την ζεστή υποδοχή.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Χμου, καλή αρχή. :)

zisis είπε...

Είπα και γω πού χάθηκαν οι σινε-μπλόγκερς!
Περιμένω με ανυπομονησία.

nonickname είπε...

Καλορίζικοι. Να έχουμε και φέτος υπέροχες ταινίες και υπέροχα κείμενα

Unknown είπε...

Ευχαριστώ παρομοίως τα τρία τελευταία αγόρια για την καλωσύνη και την στήριξη.

night blue είπε...

Συμμετοχή εννοείς σχόλια ή να γράψουν κι άλλοι εξ ημών?

Unknown είπε...

Κατ' αρχήν γεια σου...

Εν συνεχεία να πω ότι επ' ουδενεί θεωρώ το 25th Frame ένα κλειστό κλαμπ επαϊόντων.
Αν θεωρεί κάποιος πως has what it takes, περιμένω την δουλειά του με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον!

night blue είπε...

Σόρυ που δεν πήγα "γεια". Είμαι λίγο τραχειά στους τρόπους μερικές φορές σα να βρίσκομαι στην Άγρια Δύση. ;-)