Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

OSCARS 2009

Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου επειδή ενδίδω ξανά μετά από χρόνια στον ιό των Oscars, αλλά φέτος πρέπει να είναι μια από τις πιο, αν όχι αμφίρροπες, σίγουρα ανταγωνιστικές χρονιές αμερικανικών βραβείων. Αν και η ποιοτική ένταση της περσινής σεζόν δεν πλησιάζεται εύκολα, φέτος έχουμε στην διάθεση μας μια κατά πολύ ανώτερη γιορτή του τυπικά οσκαρικού σινεμά. Σινεμά δηλαδή που φαινομενικά δεν διεκδικεί θέση στην προσωπική κινηματογραφική ιστορία πολλών εξ΄ ημών, καταφέρνει ωστόσο να σταθεί με άνεση στα δεδομένα κριτικών ενώσεων και Ακαδημίας όντας ασφαλώς ένα σινεμά ευπρεπές - αν και όχι απαραίτητα ρηξικέλευθο.
Ιδού λοιπόν το κλίμα για τους βασικούς διεκδικητές του διπτύχου των δύο βασικών βραβείων (Ταινία/Σκηνοθεσία), αντάμα με κάποιες μικροπροβλέψεις. Αλλωστε ξέρουμε καλά πως τα Oscars δεν είναι τίποτ’ άλλο από ένα σινεφιλικό παιχνίδι…


Slumdog Millionaire: Το πιο πρόσφατο του Danny Boyle διατηρεί αυτή τη στιγμή την ατμόσφαιρα του φαβορί γύρω του, κυριαρχώντας στα βραβεία των κριτικών ενώσεων για την καλύτερη ταινία της χρονιάς, ενώ δεν παρέλειψε να κερδίσει και την Χρυσή Σφαίρα. Ακλόνητα εκτιμώ πως θα βρίσκεται στην πεντάδα της καλύτερης ταινίας των βραβείων της Ακαδημίας, όμως προβληματίζει το γεγονός πως δεν στηρίζεται ούτε από μία ερμηνευτική κατηγορία, ενώ δεν έχουμε και μια σαφή εικόνα της γνώμης του κοινού καθώς η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα την (ενδεικτική) ευρεία διανομή της στην Αμερική, η οποία και θα δώσει την αποχρώσα ένδειξη για την έκβασή της.

The Curious Case of Benjamin Button: Το απόλυτο οσκαρικό bid του David Fincher φιγουράρει παντού, αλλά δεν βραβεύεται ποτέ! Οι κριτικοί το εκτιμούν σαφώς, ωστόσο η μοναδική αρωγή έρχεται από το (ακαδημαϊκό) National Board of Review που δίνει βραβείο σκηνοθεσίας στον Fincher. Τα εισιτήρια είναι λίαν ικανοποιητικά οσκαρικώς (θα ξεπεράσει με άνεση τα 100 εκατομμύρια), αλλά δεν αποτελούν και φαινόμενο διαστάσεων Forrest Gump – της ταινίας που τόσο συνδέεται με τον Button. Την περιμένω, οπωσδήποτε την βραδιά των βραβείων, και αν σπάσουν τα βραβεία ταινίας/σκηνοθεσίας έχει την πιθανότητα ενός από τα δύο.

Milk: Η καινούρια απόπειρα ευαισθητοποίησης από τον Gus Van Sant παίρνει το βάρος της «βιογραφίας τραγικής έκβασης» που η Ακαδημία χρειάζεται σαν συσκευή οξυγόνου. Ο Sean Penn, ωστόσο, της διασφαλίζει μια σοβαρότητα που δεν επιτρέπει κυλίσματα στον βάλτο της καλλιέπειας – εκτός κι αν το I am Sam επανακάμψει ακατάβλητο. Η παρουσία της στην πρώτη πεντάδα συζητιέται σοβαρά, αφού έχει υποστηριχθεί από δύο κριτικές ενώσεις (Southeastern και Νέα Υόρκη), και διαθέτει και μία από τις δύο ερμηνείες της χρονιάς, αλλά η απουσία της από τις Χρυσές Σφαίρες είναι σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας..


The Reader: Ο Stephen Daldry είναι αυτή τη στιγμή ένα οσκαρικό alert, αφού ο Billy Elliot είχε τρεις υποψηφιότητες και οι Ώρες εννιά – με μία βράβευση. Το Reader «παίζει» παντού, αλλά δεν κερδίζει ποτέ – εκτός από τις βράβευσεις της Kate Winslet στις Χρυσές Σφαίρες και τους κριτικούς του San Diego- τα εισιτήριά του δεν είναι σπουδαία και κατά την γνώμη μου θα είναι ο πρώτος εκτοπισμός του συμπαθούς Daldry από την βραδιά του Φλεβάρη.



Frost/Nixon: Ο ακαδημαϊκά αξιόπιστος Ron Howard ακούγεται πως έπιασε career high με την «ταινία της συνέντευξης» και φαντάζει ένα από τα μεγάλα φαβορί πεντάδας. Αυτές είναι οι all american, πολιτικά συνειδητοποιημένες ταινίες που η Ακαδημία πάντοτε ευνοεί, έχει μια ερμηνεία (Frank Langella ως Nixon) που το κουβαλάει παντού, (αναμενόμενα) μέτρια εισιτήρια και εκτιμώ πως μπορεί να είναι υποψήφιο τουλάχιστον ως ταινία στις 22 Φεβρουαρίου.




Revolutionary Road: Ο συνήθης ύποπτος Sam Mendes, διακευάζει ένα αρχετυπικό βιβλίο διάθλασης του αμερικανικού αστισμού, δεν δικαιούται να περιμένει σοβαρά εισιτήρια – παρά την «εξοργιστική» του ειρωνεία να χρησιμοποιήσει το ζέυγος του Τιτανικού – και μόλα ταύτα ακούγεται. Κυρίως βέβαια για τις ερμηνείες των Winslet (Χρυσή Σφαίρα)/Di Caprio και λιγότερο για ό,τι άλλο. Ωστόσο στα Oscars δύσκολα εμφανίζονται ταινίες που δεν στηρίζονται ερμηνευτικά. Έτσι τούτη ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Αν «παίξουν» οι ερμηνείες της, τότε πιθανά θα έχουμε και υποψηφιότητα σε ταινία/σκηνοθεσία.

Gran Torino: Τούτο έρχεται από το Ιστγουντικό πουθενά – και όλοι ξέρουμε γιατί είναι ικανό αυτό. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η ταινία διευρύνει σαρωτικά την διανομή της, η κριτική μιλά διθυραμβικά, όμως μόνο το National Board of Review «τόλμησε» ένα βραβείο, και μάλιστα ερμηνευτικό, στον πρωταγωνιστή Eastwood. Εκτιμώ, και επιθυμώ διακαώς, πως τούτο θα είναι ένα μεγάλο αουτσάϊντερ. Ως μεγάλη αμερικανική ταινία που (πιθανά) είναι μπορεί να βρει τη φόρα και να κάνει την Ακαδημία να πρωτοπορήσει σε σχέση με το υπάρχον βραβευτικό κλίμα – κάτι που σπανιότατα πάντως έχει συμβεί. Ειδάλλως…

WALL-E: Πολλά πολλά χρόνια πριν ένα animation βρήκε την θέση του στην πεντάδα της Ακαδημίας. Τότε – η Πεντάμορφη και το Τέρας – εκτιμήθηκε ως ένα φιλμ που προήγε την τέχνη του σινεμά, και δεν έπεφτε έξω. Αν κάτι τέτοιο είναι καιρός να ξαναγίνει, καμμία ωριμότερη στιγμή από φέτος. Το Wall-e είναι, συζητήσιμα, το καλύτερο animation όλων των εποχών, η παραγωγός Pixar οφείλεται κάποτε να αναταμειφθεί πέρα από το βραβείο κατηγορίας animation, η κριτική συνηγορεί (οι κριτικοί του Los Angeles προέβησαν στο …αμάρτημα), «χωράει» μια χαρά, θέλω, λοιπόν, να πιστεύω πως μπορεί να είναι η χρονιά.


The Wrestler: Θεωρητικά τούτο δω υφίσταται βραβευτικά εξ’ αιτίας του Mickey Rourke (Χρυσή Σφαίρα). Τίποτα δεν δείχνει πως θα είναι παρών στην δυάδα βραβείων που περιγράφω, αφήνεις ένα παράθυρο ανοιχτό μιας indie ονείρωξης της Ακαδημίας (μιας ονείρωξης που θα φέρει Rachel Getting Married, Wendy and Lucy και Happy Go Lucky στην διαδικασία…) οπότε και τίποτα δεν είναι πλέον ασφαλές στον κόσμο μας.
Μπα…

Doubt: Το Doubt, θεωρητικά, έχει όπλο την παραγωγό Miramax και ερμηνείες που το ταξιδεύουν από ένωση κριτικών (Washingotn) σε ένωση κριτικών (Phoenix). Δηλαδή λέγε με Meryl Streep. H κυρία μπορεί να κάνει και το Μάμα Μία υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα, εντούτοις το Doubt, ως ταινία απουσιάζει, το ίδιο και ο «άγνωστος» 58χρονος σκηνοθέτης της, John Patrick Sanley, του οποίου το Joe Versus the Volcano (ή το σενάριο του Congo) αναμφισβήτητα θυμάστε.




Dark Knight: Η δεύτερη πιο επιτυχημένη, εισπρακτικά, ταινία όλων των εποχών στην Αμερική είναι ένα αίνιγμα. Δεν φιγουράρει δραματικά σε λίστες (αν και σάρωσε στους κριτικούς του Austin) αλλά έχει τρία όπλα: Την εμπορική της επιτυχία, ένα σχεδόν σίγουρο όσκαρ δεύτερου ανδρικού και την ταυτόχρονη παρουσία της στις υποψηφιότητες των ενώσεων των παραγωγών και, αυτό είναι το σημαντικό, των σκηνοθετών. Αν ο Nolan λοιπόν παίξει βραβευτικά, η παρουσία του στην πεντάδα της Ακαδημίας πρέπει να θεωρείται πιθανή. Και αν επιβεβαιωθεί η πιθανότητα..ε…να απουσιάσει απ’ το ταινίας…;

Αυτά ήταν. Για την ώρα. Το να εμφανισθεί το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου μια ταινία εκτός των παραπάνω που θα διεκδικήσει τα Oscars που περιέγραψα θα είναι μάλλον μια έκπληξη. Όσο για την δική μου εκτίμηση των πεντάδων, δεν είναι παρά αυτή:

Σκηνοθεσία:
Sam Mendes (Revolutionary Road)
Gus Van Sant (Milk)
Ron Howard (Frost/Nixon)
Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
David Fincher (The Curious Case of Benjamin Button)

Ταινία:
The Curious Case of Benjamin Button
The Dark Knight
Gran Torino
Milk
Slumdog Millionaire


Οι πραγματικές υποψηφιότητες εδώ
S.A.G.
Producers Gild
Writers Guild

Ηλίας Δημόπουλος

63 σχόλια:

Unknown είπε...

Να σημειωθεί πως δεν έχω δει παρά ελάχιστες από τις ταινίες που αναφέρω. Οι προβλέψεις γίνονται λοιπόν ως εκτιμήσεις (άπειρου θεατή) προθέσεων της Ακαδημίας και όχι ως προσωπικές επιλογές.

W. είπε...

Ταινιάρα το GRAN TORINO. Ωστόσο, δεν το πολυβλέπω για βραβεία για τους λόγους τους οποίους επεσήμανες κι εσύ. Ο ΓΟΥΟΛ-Υ θα απουσιάσει τραγικά λόγω των βλακωδών προκαταλήψεων της Ακαδημίας (ένα animation στα βραβεία;; Απαπαπαπαπα...). Ωστόσο κρατάω μια αισιόδοξη πισινή για τον ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΙΠΠΟΤΗ. Μακάρι να επαληθευθεί.

Πάνος Χρυσοστόμου είπε...

Επιτέλους φίλε επιστρέψαμε στα καθ' υμάς... Τον οβολόν μου στο διάλογο... Ο Πατελ του "Millionaire" που είναι σπουδαίος , μπορεί να είναι και υποψήφιος για ρόλο στα Οσκαρ. Δες τα SAG. Η ταινία μπορεί να κινηθεί μεταξύ 8-10 υποψηφιοτήτων ενώ είναι μάλλον φαβορί σε σενάριο, μοντάζ και σκηνοθεσία.

Unknown είπε...

Εγώ, costello δεν θα βιασθώ για το Grand Torino. Οι Σφαίρες δεν το μυρίσθηκαν εγκαίρως και δεν υπήρχε στις υποψηφιότητες. Θεωρητικά, πάντως, και αφού απουσιάζει και από την DGΑ, δεν είναι πιθανό.
Πρόβλεψη;

Πάνο μου χρόνια πολλά, κατ΄αρχήν.
Εκτιμώ πως και με υποψηφιότητα Πατέλ, το έργο εξακολουθεί να μην "στηρίζεται" επαρκώς για Όσκαρ ταινίας. Ωστόσο, συμφωνώ, είναι σίγουρο χαρτί για πεντάδα πια.
Ποια είναι η δική σου εκτίμηση;

Πάνος Χρυσοστόμου είπε...

Ηλία μου, καλή χρονιά επίσης... Η γενική μου εντύπωση (είδα όλες τις ταινίες) είναι ότι το «Μπέντζαμιν Μπάτον», ενώ έχει μεγαλειώδεις καλλιτεχνικές στιγμές (φωτισμούς - φωτογραφία σαν πίνακες ζωγραφικής, μια απίστευτη ανεπανάληπτη σεκάνς με το ταξί που δεν την έχουμε δει ποτέ ξανά πουθενά και είναι μόνη της η υποψηφιότητα μοντάζ…), ακριβώς για τον ίδιο λόγο «μπατάρει» την ιστορία.
Με άλλα λόγια ο Φίντσερ είναι ο γνωστός μάστορας, μα η διάρκεια της ταινίας δεν προχωρά σε δραματουργία όσο σε στιλ και ευθύνη φέρει το σενάριο.
Μεγάλη κουβέντα αυτή… Θα υποστηριχθεί από ρόλο-ους (μπορεί και της Μπλάνσετ), όμως δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Μπραντ (που έχει πάντως την ταινία στην πλάτη του) είναι καλύτερος εδώ του Σον Πεν, του Λανγκέλα, του Ρουρκ, ακόμα και του Κλιντ, ώστε να μπει εύκολα στην πεντάδα. Αν έμενε κι έξω δε θα μου ήταν έκπληξη.
Αντιθέτως το φιλμ του Μπόιλ με δεδομένη για μένα όχι απλώς την υποψηφιότητα αλλά την βράβευση για το σενάριο και τον καλό συγχρονισμό των ηθοποιών (γενικώς άγνωστων στο μεγάλο κοινό της Δύσης), είναι πιο κοντά.
Δηλαδή αν υπήρχε βραβείο «all star cast» ή κάπως έτσι αυτό θα πήγαινε στο «Slumdog Millionaire» που μπορεί να μην έχει Μπραντ και Κέιτ στη σύνθεση, αλλά φαίνεται πως έχει «καλοδιδαγμένους» ηθοποιούς.
Δεν είναι περίεργο ότι όλες οι βασικές ενώσεις κριτικών σε διάφορες πολιτείες (Ντιτρόιτ, Φλόριντα, Ντάλας, Σαν Ντιέγκο, μαζί και το National Board) τον δίνουν μπροστά στην καλύτερη ταινία. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος.
Οσο για την επικείμενη υποψηφιότητα Πατέλ με υποψιάζει πολύ το γεγονός ότι στα βραβεία των ηθοποιών (SAG, που είναι και δυνατοί ψηφοφόροι των Οσκαρ…) δεν τον άφησαν απέξω. Τον «πλασάρισαν» έστω και στον δεύτερο ρόλο, αν και είναι ο πρωταγωνιστής που μπορεί να παίζει 1/3 της ταινίας, κάτι αντίστοιχο με αυτό που ήταν π.χ. ο Τζέφρι Ρας στον «Σολίστα», όμως θυμάσαι τι έγινε στο τέλος…
Θα τα ξαναπούμε φίλε. Καλό βράδυ.

Unknown είπε...

Ανεξάρτητα από το τι έχω δει (που δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία στις εκτιμήσεις, το οσκαρικό buzz είναι μια αντίληψη που χρειάζεται εμπειρία - την οποία δεν έχω κιόλας...) θεωρώ τον Pitt σίγουρη υποψηφιότητα, λόγω ονόματος, βάρους ταινίας - που κατά την γνώμη μου θα έχει πιθανόν τις περισσότερες υποψηφιότητες - και χρωστούμενων από πέρσι - στον Jesse James.
Πάντως ο "πόλεμος" στον πρώτο ανδρικό θα είναι ανάμεσα σε δυο πολυαγαπημένους...

nonickname είπε...

Καλησπέρα Ηλία (και καλή χρονιά παρεμπιπτόντως).

Είναι ωραία η φετινή μάχη των Όσκαρ γιατί δεν περιέχει ξεκάθαρο ή ξεκάθαρα φαβορί. Αντιθέτως συζητούνται φιλμ είτε λόγω της εμπορικής τους δύναμiκής (Dark Knight), είτε γιατί είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της ακαδημίας (Benjamin Button, Revolutionary Road) είτε γιατί βραβεύονται παντού (Slumdog Millionaire).Επιπρόσθετα το μεγάλο, σε σχέση με τα αναμενόμενα, άνοιγμα του Grand Torino του δίνει πόντους όχι μόνο για να μπει στη πεντάδα, αλλά για να ζήσει άλλη μια σημαντική βραδιά στη καριέρα του ο γερο-Clint, ενώ δε μπορείς να μην υπολογίσεις και το μεγαλειώδες Wall-e.

Θεωρώ πως, παρά και τον προχθεσινό του θρίαμβο, το Slumdog Millionaire δεν έχει τύχη για να κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας και το πιθανότερο είναι να "βολευτεί" με αυτά του σεναριου και του μοντάζ, όχι λόγω αξίας, αλλά του ότι ως μέγεθος film για τα δεδομένα της ακαδημίας μοιαζει πχ με το περυσινό Juno (παρά το ότι βραβεύεται γενικώς).Πιο κοντά πιθανά να βρίσκονται ο Benjamin Button , με τη λογική ότι στο παρελθόν βραβεύτηκαν το Forrest Gump και το Beautiful Mind με τα οποία μοιάζει στο στήσιμο του, και το Dark Knight αν θυμηθούμε πως σάρωσε τα βραβεία πριν μερικά χρόνια ο τελευταίος Άρχοντας του Jackson - καθώς μάλλον μιλάμε για παρόμοιες περιπτώσεις.

Στη πεντάδα σου συμφωνώ κατά τα 4/5 αφήνοντας έξω το Milk με ένα εκ των Revolutionary Road (μάλλον) και Frost/Nixon (λιγότερο πιθανό) που μοιάζουν πιο "κοντινά" στις συνήθειες της ακαδημίας.

Εύχομαι βέβαια οποιοδήποτε από τα 5 να βγει εκτός, αν είναι να μπει στη θέση του το Wall-e (αλλά το βλέπω χλωμό)

zubizabata είπε...

Η να βγουν και τα 5 και να είναι μόνο το Wall-E υποψήφιο.

5άδα εδώ μου βγάζει τα Slumdog Millionaire, Dark Knight, Milk, Banjamin Button και The Reader. To τελευταίο δεν ξέρω γιατί... Σκηνοθεσία απ' όσα έχω δει δηλαδή πολύ πιθανό να είναι ο Howard.

Unknown είπε...

Καλημέρα nonick, σου εύχομαι τα καλύτερα -αλλά όχι όλα για να 'χει ενδιαφέρον και του χρόνου..

Να δω τον Clint στην φετινή πεντάδα ερμηνείας και θα ζω ένα όνειρο με τρεις τόσο αγαπημένες φάτσες να "συναγωνίζονται".

Η πλάκα είναι ότι εγώ την πεντάδα μου δεν την πολυβλέπω - κι ας δείχνει "λογική" - κυρίως γιατί "σπάει" με την σκηνοθεσία και κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται.
Το Milk βλέπω δύσκολο να απουσιάζει, καθώς θα υποστηρίζεται και από δύο ερμηνείες, είναι gay friendly (πράγμα ακαδημαϊκώς πρέπον και πολιτικώς ορθόν) και βέβαια, απ' ότι ακούω, είναι και αρκετά...καλό.

Την καλημέρα μου και σε σένα λαμπρέ λάτρη του θεσπέσιου γουολάκου.

Πάνος Χρυσοστόμου είπε...

Αν και αφού το ανοίξαμε θα επανέλθω και με πεντάδες προσεχώς Ηλία (άνοιξε το στοίχημα φέτος ;;;), ένα-δυο "περιφερειακά" σχόλια που είμαι βέβαιος οτι θα ...εγκρίνεις δεόντως ! Ο Μπρους και πάλι στο όσκαρ τραγουδιού και ο Wall - E σε αυτό των κινουμένων σχεδίων... Με τη σημερινή ανακοίνωση των 9 ξενόγλωσσων, βάλε στα πολύ σίγουρα Οσκαρ πια και το "Βαλς με τον Μπασίρ". Επίσης λόγω της στήριξης απο το γνωστό λόμπι των φίλων του (Σπίλμπεργκ κλπ) ο Ρόν Χάουαρντ και η ταινία του δε θα λείψουν απο τις βασικές κατηγορίες. Και αυτό νομίζω οτι αποδυναμώνει την ευχή μερικών απο εμάς να βρεθεί εκεί ο "Σκοτεινός ιππότης". Αυτά για τώρα.
I'll be back..!

Ανώνυμος είπε...

Το λαστιχάκι ήπιε αντί για νερό φέτος ο Garrone.
Για αυτό και γω δεν ασχολούμαι με κάτι χαμαιτυπεία τύπου ΟΣΚΑΡΣ.

ΤΙ ΝΑΙ ΑΥΤΑ ΡΕ;

Ναι ρε καθίστε και συζητήστε για κάτι "Ποιος θα γίνει Εκατομμυριούχος" και για κάτι τσογλάνια που καβαλάνε (διαφημιστικοβιντεκλιπάτα) κάτι μάντρες.

ΤΙ ΝΑΙ ΑΥΤΑ ΡΕ;
ΡΕ! ΕΛΕΟΣ ΡΕ!
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Γιάννης_Βασιλείου είπε...

Αυτό ακριβώς θα κάνουμε, θα καθίσουμε να συζητήσουμε για εκατομμυριούχους, για τσογλάνια και για εκατομμυριούχα τσογλάνια!!

5αδα βλέπω τον Benjamin, το Slumdog, το Wall-e, τον Milk και το Frost/Nixon, με το πρώτο να έχει το προβάδισμα. Σε περίπτωση όμως που το Torino είναι στην πεντάδα, ο Ίστγουντ θα φέρει ακόμα έναν χρυσό ευνούχο στους άλλους τέσσερις που έχει σπίτι.

Επίσης στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου, επειδή ο Γούντυ έχει πολλά στην κατοχή του, προβλέπω να το σηκώνει από το πουθενά το In Bruges

Ανδρικής ερμηνείας θα παιχτεί μάλλον μεταξύ Ρουρκ και Κλιντ με τον πρώτο να έχει το πάνω χέρι, γυναικείας η Γουίνσλετ είναι ανεβασμένη μετά τη διπλή της βράβευση. Στους β ' ρόλους Λέτζερ και Πενέλοπε Κρουζ έχουν το πάνω χέρι (αν και προσωπικά στους άντρες θα προτιμούσα Ρόμπερτ Ντάουνι Jr)

Σκηνοθεσίας σηκώνω τα χέρια ψηλά, αλλά τα ανθρωπάκια που κατοικούν στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μου, μου είπαν ότι ανάμεσα στους υποψηφίους θα βρίσκεται και ο Αρονόφσκης...

Τέλος πιστεύω ότι φέτος θα αποκατασταθεί η αδικία και θα δώσουν (επιτέλους) ένα αγαλματάκι και στον Deakins...

theachilles είπε...

Οι δικές μου προβλέψεις είναι οι εξής:

Στην πεντάδα της ταινίας θα βρίσκονται τα Slumdog Millionaire, Benjamin Button, Milk, Revolutionary Road και Frost/Nixon. Μικρό αουτσάιντερ το Gran Torino στη θέση του Frost/Nixon, αν και δεν το πιστεύω.Για νικητή βλέπω το Slumdog Millionaire. Σπάνια (έως ποτέ) χάνει το όσκαρ καλύτερης ταινίας το φιλμ που κέρδισε τη χρυσή σφαίρα σκηνοθεσίας. Προσωπικά θα ήθελα Wrestler ανάμεσα στις υποψηφιότητες, ενώ σε αντίθεση με την κλίκα σας, αν δω τίποτα Σκοτεινούς Ιππότες ή καθυστερημένα ρομποτάκια, θα ξενερώσω άσχημα.

Στην πεντάδα της σκηνοθεσίας θα βρίσκονται οι Danny Boyle, David Fincher, Gus Van Sant, Ron Howard και... εδώ παίζονται πολλά. Την πέμπτη υποψηφιότητα θα την έχουν ένας εκ των Sam Mendes - Stephen Daldry (φαβορί) ή ένας εκ των Clint Eastwood - Darren Aronofsky (αουτσάιντερ). Για νικητή βλέπω τον Boyle, με δεύτερο πιθανό τον Fincher, αν και η πρόβλεψη μου είναι ότι το Button θα πάει αβράβευτο.

Α' αντρικός ρόλος: Mickey Rourke, Sean Penn, Frank Langella, Leonardo DiCaprio και η πέμπτη θέση θα είναι ανάμεσα στον Brad Pitt (φαβορί) και Clint Eastwood (αουτσάιντερ). Ο νικητής θα είναι ένας εκ των δύο πρώτων, μάλλον ο Mickey (όλε).

Β' αντρικός πάει απ'όσο φαίνεται στον Heath για να μην γκρινιάζετε και εσείς οι νυχτερίδες που κάνατε το Dark Knight να μοιάζει με το Heat. Όχι ότι δεν το αξίζει ο Ledger, αν και θα έπρεπε να το είχε πάρει για το Brokeback.

Στις γυναίκες τώρα θεωρώ δεδομένο ότι η Winslet θα πάρει όσκαρ, αλλά όχι και στις δύο κατηγορίες. Έτσι,διαβλέπω δύο σενάρια. Το πρώτο λέει ότι θα πάρει τον 'Α ρόλο, οπότε στον Β' θα θριαμβεύσει η Penelope. Το δεύτερο σενάριο λέει ότι θα πάρει το Β' ρόλο, οπότε θα νικήσει η Sally Hawkins στον Α' ρόλο. Προσωπικά προτιμώ το πρώτο, επειδή υποστηρίζω την Penelope και τον Woody. Ωστόσο, η ερμηνεία της Winslet είναι κατά τη γνώμη μου σαφέστατα ανώτερη στο Reader, οπότε όλα είναι ανοιχτά.

theachilles είπε...

Επίσης να συμφωνήσω με τον Βακχο, το Gomorra οφείλει να βραβευτεί. Παίζει και για το Il Divo, άλλωστε. Ίσως οι δυο καλύτερες ταινίες της σεζόν γενικώς, όχι μόνο "ξενόγλωσσες".

Επίσης, αν κάνει ο Woody καμιά μεγάλη μαγκιά και είναι υποψήφιος σε καλύτερη ταινία ή ακόμα καλύτερα σε σκηνοθεσία, θα γίνει χαμός. Ήδη η νίκη του στις χρυσές σφαίρες ήταν άκρως συγκινητική.

Unknown είπε...

Πάνο να σου πω αν ο Howard είχε τόσο ισχυρό λόμπι θα την είχε κάνει και παλιότερα (και κυρίως στο Apollo 13 που ήταν υποψήφια η ταινία 9 φορές κι όχι ο...σκηνοθέτης της!). Νομίζω τον έχουν παρατρεχάμενο, αλλά φέτος δύσκολα να τον παρακάμψουν.

Ο Ιππότης μπορεί να μπει μέσα και να εκτοπίσει οποιονδήποτε. Τα κάνουν αυτά.

Γεια σου Βάκχε.
Άσε σχόλιο και στην ταινία - αν το επιθυμείς.

Ωραίο το κολληματάκι σου, Γιάννη, με τον Deakins, μάλλον θα ξαναπαίξει φέτος. Με ποιο όμως; (Στο Reader είναι και ο Menges συν-φωτογράφος...)

Αχιλλέα έχω και γω μια παρόμοια αίσθηση για τον Button. Εντούτοις η πιθανότητα των πολλών υποψηφιοτήτων, δεν μπορεί κάτι θα του δώσει. Εν καιρό όμως...
Επίσης, αν και θα βάλω αργότερα τις σκέψεις μου για τους ρόλους, εκτιμώ τον Di Caprio πολύ μακρινό σε μια τέτοια χρονιά. (Όχι πως δεν μου άρεσε, ε...)

Βγήκαν οι υποψηφιότητες των βρετανικών βραβείων. Μια απ' τα ίδια που έχουμε περιγράψει όλοι, αν προσθέσεις την άνοδο του Changeling (8 υποψηφιότητες) που μοιάζει ισχυρό χαρτί στις καλλιτεχνικές κατηγορίες, το σενάριο και, βέβαια, τον πρώτο γυναικείο.
Και βάζουν, Πάνο, τον Πατέλ υποψήφιο στο πρώτου ανδρικού!
(Αλλά είναι Άγγλοι, δεν πιάνονται...)

Ανώνυμος είπε...

Και γω θα συμφωνήσω με τις προβλέψεις σου Αχιλλέα.

Δεν ανήκω στους νυχτερίδες αλλά όπως και να το κάνουμε ποτέ δεν με άφησε αδιάφορο ο αδερφός Τζόναθαν Νόλαν (ειδικά με το Μεμέντο του).

Κι ως γνωστόν whatever doesn't kill you simply makes you...stranger!

Τωρα ως προς το Slumdog. Οταν βλέπω multiculti αγγλούρες να στήνουν τριτοκοσμική φτώχεια και σπέρμα, δεν ξέρω αλλά κάτι με πιάνει και το χεράκι μου πάει κατευθείαν στο Λούγκερ!

ΥΓ Δεν ξέρω, αλλά ποτέ μου δεν εκτίμησα ούτε το trainspotting ούτε το ρεκβιεμάκι του Αρονόφσκι. Τι να κάνουμε, μανίες είναι αυτές!

Ανώνυμος είπε...

Ηλία μιλάς για το Zodiac?
Αν ναι. Τι σχόλιο να προσθέσω;
99,9% τα έχεις πει όλα εσύ.
Κάτι όμως θα γράψω, μάλλον τεχνικό.

Unknown είπε...

Μιλάω για την ταινία που ανέφερες στο οργισμένο σου σχόλιο.

(Μαζί σου για Trainspotting και, κυρίως, για Requiem for a Dream)

theachilles είπε...

Και γω συμφωνώ με Βάκχο. Το ρέκβιεμ είναι με άνεση ο χειρότερος Ντάρεν. Άλλος Αρονόφσκυ εκείνος και άλλος ο Αρονόφσκυ του Fountain και του Wrestler.

Ανώνυμος είπε...

Τι γινεται σ' αυτον τον κοσμο ρε παιδιά με τον Τσειλάν?
Απ τη μια αρχίζει να μαθαίνει βασική δραματουργία κι απ την άλλη όταν βγήκα απ τη σκοτεινή αίθουσα είχαν πιαστεί τα μάτια μου απ τα φίλτρα και τα color corrections?

Όλο εκπλήξεις αυτό το παιδί.

ΥΓ Αουτσάιντερ μεν αλλά όπως και να το κάνουμε πάει για καλύτερη ξενόγλωσση. Μακάρι να είχαμε και μεις καμία στο short list.

ΥΓ Μια κοπέλα 4 καθίσματα παρακάτω κοιμήθηκε προς το φινάλε και δεν κατάλαβε πιο ήταν αυτό το ζεστό μέρος στο οποίο ο καφετζής θα έτρωγε τρεις φόρες την ημέρα τζάμπα!
Που να eiχε πάει και στο σατανοταγκό του Bela Tarr.
Camping η σειρά μας: sleeping bag, γκαζάκια, καφεδούμπα και μανταλάκια για τα μάτια.

Ανώνυμος είπε...

Ποια ρε Ηλία του Φελλίνι (Βιτελόνι)?
Αν ναι.
Καθόλου οργισμένο το σχόλιο μου.
Ακριβώς το αντίθετο.
Μιλάμε ότι εκεί χτύπησες 100%.
Καταρχήν, εγώ ενθουσιάστηκα μόνο και μόνο απ το γεγονός του ότι υπάρχει ελληνικό μπλοκ που κυριολεκτικά ξέθαψε και σχολίασε με τέτοια χειρουργική άνεση κι ακρίβεια μια όχι και τόσο γνωστή (στο ευρύ κοινό) ταινία του Φελλίνι.

Μιλάς σοβαρά? Με τι πράγμα να εξ/οργιστώ.
Θα το επαναλάβω: ξέρεις πολύ σινεμά (και μην αρχίσεις πάλι τα "σεμνά και ταπεινά").
Όπως κι ο Αχιλλέας, που απ ότι είδα στο προφίλ του είναι μόνο 24, και πολεμάει στα ίσια τον Μιζογκούτσι, κάτι που εγώ στην ηλικία του ούτε που θα τολμούσα να αγγίξω.

Αν και δεν είμαι πολύ μεγάλος, χαίρομαι να βλέπω τους πιτσιρικάδες να μην γίνονται ούτε δημοσιογραφίστες Δανικο-ζουμπουλάκιδες (παραμένοντας έτσι σινεφίλ) ούτε Τιμο-κουτσογιαννοπουλέοι. Δεν έχω τίποτα με τους τελευταίους, τυχαία τα ονόματα, αλλά για τη Μενεγάκη καλοί είναι. Μέχρι εκεί όμως!

Unknown είπε...

Αν και άσχετο με την αφορμή μας οφείλω: Κατ' αρχήν ευχαριστία για τα καλά σου λόγια. Το σεμνά και ταπεινά επαναχρησιμοποιείται άνευ εισαγωγικών.
Καθόλου "συναδελφικά" - δεν αισθάνομαι καθόλου συνδικαλιστικό κομμάτι μιας κάστας - ήθελα να υπερασπισθώ ανθρώπους που δεν τους αξίζει να αναφέρονται δυο-δυο απλώς επειδή τυγχάνουν "διάσημοι", "επιτυχημένοι" ή ό,τι. Κάνουν την δουλειά τους όπως την εννοούν καλύτερα - δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω γι' αυτό.
Δεν σε επικρίνω, βέβαια, για την γνώμη σου, αλλά διαχωρίζω τη θέση μου ως υπογράφων εδώ.

W. είπε...

Δικές μου προβλέψεις (που δεν αντιστοιχούν απαραίτητα με τα γούστα μου βεβαίως):

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
THE DARK KNIGHT
FROST/NIXON
THE READER
SLUMDOG MILLIONAIRE

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΦΙΝΤΣΕΡ
ΝΟΛΑΝ
ΧΑΟΥΑΡΝΤ
ΜΠΟΪΛ
ΒΑΝ ΣΑΝΤ

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

ΦΡΑΝΚ ΛΆΝΓΚΕΛΑ
ΣΟΝ ΠΕΝ
ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ
ΜΙΚΙ ΡΟΥΡΚ
ΝΤΕΒ ΠΑΤΕΛ

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ
ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ
ΑΝΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ
ΚΕΪΤ ΓΟΥΙΝΣΛΕΤ
ΣΑΛΙ ΧΩΚΙΝΣ

Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

ΧΙΘ ΛΕΤΖΕΡ
ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΑΟΥΝΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ
ΤΖΟΣ ΜΠΡΟΛΙΝ
ΦΙΛΙΠ ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΟΦΜΑΝ
ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

ΤΑΡΑΤΖΙ Π. ΧΕΝΣΟΝ
ΕΪΜΙ ΑΝΤΑΜΣ
ΚΕΪΤ ΓΟΥΙΝΣΛΕΤ
ΠΕΝΕΛΟΠΕ ΚΡΟΥΖ
ΜΑΡΙΖΑ ΤΟΜΕΪ

Unknown είπε...

Έχει έναν αέρα σιγουριάς η λίστα σου που με παρασύρει..
Χο!

Winslet για ποιο;

Αρκετοί βλέπουν Reader για πεντάδα τελικά.

Με συγκινείς που έβαλες Clint στην πεντάδα.

Παρεμπιπτόντως:

Α' ανδρικού:
Sean Penn
Mickey Rourke
Brad Pitt
Frank Langella
Clint Eastwood

A' γυναικείου
Μeryl Streep (Doubt)
Kate Winslet (Revolutionary Road)
Anne Hathaway
Sally Hawkins
Angelina Jolie

Για την ώρα..

Ανώνυμος είπε...

Ηλία
Ναι, καλά κάνεις και διαχωρίζεις τη θέση σου.
Πάντα είχα την άποψη οτι η τέχνη αποτελεί κι αυτη ενα υποσύστημα ενός γενικότερου κοινωνικο/οικονομικοπολιτικού γίγνεσθαι. Πόσο μάλλον όταν η ίδια η τέχνη εκφράζεται για και αφουγκράζεται τη κοινωνία.

Για αυτο και θεωρώ καθηκον μου σαν σκεπτόμενος(???) πολίτης να σκιαγραφω οπως μπορω τις σχεσεις αυτες.
Όπως καταλαβαίνεις αυτή η σκιαγράφηση γίνεται πάντα με χιούμορ, με τη πίστη ότι το οποιοδήποτε γραμμα μου (χιούμορ) θα βρίσκει πάντα/κάποια στιγμή τον/τους παραλήπτη/ες του!!!
Βέβαια αυτός ο παραλήπτης, σαφώς και δεν είσαι εσύ! Ούτε είχα σκοπό, πίστεψε με, να σου δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα. Αυτό νομίζω είναι φανερό κι απ τη δομή των σχολίων μου.

Ευχαριστώ πολύ, που μου δινεις την ευκαιρια να ξεκαθαρισω καποια πραγματα

Τα λέμε

ΥΓ Έχω φάει κόλλημα, με το αφιέρωμα στον Tonino Guerra
Για οργάνωσε το ρε Ηλία
όποτε κι αν γίνει αυτό

Unknown είπε...

Φίλε, σε διαβεβαιώ πως κανένα πρόβλημα δεν μου δημιουργείς - αλίμονό μας αν δεν λέμε κείνο που θέλουμε (αν και θα σε προτιμούσα ενυπόγραφο) - και πως η σκωπτική σου διάθεση βρίσκει και σε μένα αποδέκτη.

Για τον Guerra θα σου απαντήσω σε επόμενο σχόλιο από...πάνω.

Περί Oscar:
Να σημειώσω για το πρώτο ανδρικό ότι υπάρχει και το όνομα του κου Del Toro (Che) που δεν θα το απέκλεια κι ας απουσιάζει από ενώσεις και βραβεία.

W. είπε...

Γουίνσλετ για Α' γυναικείο ρόλο στον ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ και για Β' γυναικείο στα ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΧΕΙΛΗ για υπενθύμιση.

Unknown είπε...

Οι φλασιές επιτρέπονται;
(Χωρίς ν' αλλάζουν τις "προβλέψεις", έστω..)
Η σημερινή μου ήταν να δω το Vicky Christina στην πεντάδα της ταινίας.
Δεν είναι καιρός μετά από ένα σκασμό χρόνια να παίξει μια σπουδαία κομεντί χαρακτήρων (κι ένας άψογος Woody που έκανε και εισιτήρια!) στην τελική κούρσα;

Πάνος Χρυσοστόμου είπε...

Φίλε Ηλία καλημέρα, καλη εβδομάδα και ιδού το ...κατεβατό ! Δε θέλω διόλου να μονοπωλήσω τις σελίδες σου αλλά με τη γνωστή μου θέση "αν αξίζει να το κάνεις , αξίζει και να το παρακάνεις", αφού το αρχίσαμε και μιας και δε θα υπάρχει χρόνος να ξαναπούμε τίποτα για όλα αυτά μέχρι το τέλος, αντιγράφω όσα έβαλα το πρωι και στο blog. Κρίνε εσύ αν λόγω οικονομίας χώρου χρειαστεί να κόψεις οτιδηποτε (no hard feelings !) Με δυο λόγια, από τις οκτώ βασικές ταινίες που ξέρουμε ότι θα είναι υποψήφιες σας δίνω τώρα τον συνολικό αριθμό υποψηφιοτήτων τους όπως βλέπω να διαμορφώνεται
(και είναι οι αριθμοί σε παρένθεση…) με μια μικρή απόκλιση 2-3 κατά περίπτωση…
Να σημειώσω ότι με τον όρο «βασικές κατηγορίες» εννοώ αυτές που είναι για την καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο και ρόλους… Και φυσικά τα προγνωστικά εδώ αφορούν σε ΟΛΕΣ τις κατηγορίες που πρόκειται να βραβευθούν και όχι μόνο σε δυο - τρεις.

Ελαβον:
Slumdog Millionaire (9-12, αλλά πάντως όχι σε ρόλους, εκτός ίσως μιας)
Frost/Nixon (4-6 και οι πιο πολλές σε βασικές κατηγορίες)
The Reader (ομοίως…)
The Curious Case of Benjamin Button (με 10-13, θα οδηγήσει πιθανότατα)
Milk (4-6 , όλες σε βασικές)
Doubt (3-5, όλες σε βασικές)
Revolutionary Road (3-5, όχι βασικές αλλά φαβορί την Γουίνσλετ)
The Wrestler (ομοίως με Ρουρκ και Σπρινγκστιν)
The Dark Knight (7-10, σε πολλά τεχνικά και φαβορί ο Λέτζερ)


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
Slumdog Millionaire
Frost/Nixon
The Reader
The Curious Case of Benjamin Button
Milk
(The Dark Knight)
Λογικά ο Νόλαν και η ταινία του δε θα είναι μέσα σε αυτές τις δυο λίστες αλλά αν κάποιος μείνει έξω , αυτοί είναι οι πρώτοι επικρατέστεροι.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
David Fincher
Danny Boyle
Ron Howard
Clint Eastwood
Stephen Daldry
(Cristopher Nolan)


Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Frank Langella
Brad Pitt
Sean Penn
Richard Jenkins
Mickey Rourke
(Clint Eastwood)

Βάζω τελικώς τον Πατέλ για δεύτερο ρόλο γιατί εδώ καλά καλά ο καταπληκτικός Κλιντ μπορεί να μη χωρέσει με τις σπουδαίες ερμηνείες των άλλων και την αύρα του Μπραντ. Αλλά αν μείνει κάποιος έξω…

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Meryl Streep
Angelina Jolie
Kate Winslet
Sally Hawkins
Melissa Leo
(Cate Blanchett)

Η Μπλάνσετ μπορεί να παίξει ίσως στον β’ ρόλο για τον «Μπάτον» αλλά μπορεί και εδώ. Νομίζω πως θα μπει οπωσδήποτε αλλά δεν έχω ...έμπνευση σε ποιον από τους δυο τελικώς...

Β΄ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Javier Bardem
Heath Ledger
Josh Brolin
Phillip Seymour Hoffman
Dev Patel
(Brad Pitt)

Αν τελικά μείνει έξω από τον α’ ο Μπραντ για το «Μπάτον», μπορεί να μπει ως αντιστάθμισμα εδώ για το φιλμ των Κοέν

B ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Penelope Cruz
Taraji P. Henson
Viola Davis
Marisa Tomei
Kate Winslet
(Debra Winger)

Φοβερό το comeback της Debra ! Θα μείνει έξω ;

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Burn After reading
Changeling
In Bruges
Milk
Vicky Christina Barcelona

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Benjamin Button
Frost/Nixon
The Reader
Doubt
Slumdog Millionaire

ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ
“Wall-E”
“Kung Fu Panda”
“Walsh With Bashir

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
“The Curious Case of Benjamin Button”
“The Dark Knight”
“Hancock”

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
“Down to Earth” from “WALL-E”
“Gran Torino” from “Gran Torino”
“Jai Ho” from “Slumdog Millionaire”
“Once in a Lifetime” from “Cadillac Records”
“The Wrestler” from “The Wrestler”
(“O Saya” from “Slumdog Millionaire”)

Λογικά θα μπει και ένα τραγούδι από το «Slumdog».

ΜΟΥΣΙΚΗ
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
SLUMDOG MILLIONAIRE
FROST/NIXON
THE DARK KNIGHT
WALL – E

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Changeling
Benjamin Button
The Dark Knight
The reader
Slumdog Millionaire

MONTAZ
Changeling
Benjamin Button
The Dark Knight
The reader
Slumdog Millionaire

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΝΣΗ
The Duchess
Benjamin Button
The Dark Knight
Australia
Slumdog Millionaire

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Changeling
Benjamin Button
The Dark Knight
The Duchess
Revolutionary Road

ΗΧΟΣ & ΗΧΗΤΙΚΑ
Benjamin Button
The Dark Knight
Slumdog Millionaire

ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Benjamin Button
The Dark Knight
The Wrestler

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΦΙΛΜ
Waltz with Bashir
The Baader Meinhof Complex
The Class
3 Monkeys
Everlasting Moments

Γεια χαρά και τα ξαναπούμε.

zubizabata είπε...

Μετά και το σημερινό γίνεται να τα πάρουν όλα o Wallης και το Gran Torino; Και ο Rourke ότι του αναλογεί.

Unknown είπε...

Μόλις τώρα διαπίστωσα στις προβλέψεις σου Πάνο πως λείπει η Anne Hathaway από το πρώτο γυναικείου.
Αδιανόητο, για μένα, να λείψει απ' την πεντάδα.

Αύριο τα σπουδαία και...θα τα πούμε στο στοίχημα πια...

theachilles είπε...

Μετά τις προβολές του Doubt και του Gran Torino, σχηματίζω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη φετινή οσκαρική μονομαχία.

Θεωρώ λοιπόν εξαιρετικά πιθανό τόσο ο Eastwood όσο και η Streep να βρουν θέση στις ερμηνευτικές υποψηφιότητες. Βέβαια δε θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο, αλλά δύσκολα θα μείνουν απ' έξω. Από την άλλη, πιο πιθανή βλέπω την εγκληματική παραγκώνιση του Hoffman, που σιγά-σιγά με πείθει πως εκτός από ταλέντο, διαθέτει και χάρισμα. Επίσης η Amy Adams αξίζει μία θέση στους β' ρόλους, ενώ αν ο Fiennes προταθεί για τη Δούκισσα όπως συνέβη στις Χρυσές Σφαίρες, αυτό θα είναι προσβολή στο πολύ μεγάλο ταλέντο του.

Συνολικά και ενώ ακόμα χρωστάω Danny Boyle και Ron Howard, η φετινή οσκαρική βραδιά θα είναι βυθισμένη στην μετριότητα. Όλες οι ταινίες που "παίζουν" για τα βασικά βραβεία βρίσκονται πιο κοντά στην περσινή τριάδα Juno-Atonement-Michael Clayton, παρά στα εξαιρετικά No Country For Old Men και There Will Be Blood. Βέβαια, καθότι εξαιρετικά, αυτά συνιστούν την εξαίρεση και η φετινή χρονιά τον κανόνα.

Οι καλύτερες αμερικάνικες ταινίες της χρονιάς, πάντα κατά τη γνώμη μου, είναι αυτές που δυστυχώς μάλλουν θα μείνουν εκτός από τις κατηγορίες της ταινίας και της σκηνοθεσίας, δηλαδή το Wrestler και το Vicky Cristina Barcelona. Από όσα λοιπόν ακούγονται πιο δυνατά, η προτίμησή μου πηγαίνει ανεπιφύλακτα στο Reader (που μπορεί να μοιάζει σκηνοθετημένο σε αυτόματο πιλότο, διαθέτει όμως μία πολύ έξυπνη και δυνατή ιστορία και μία συγκλονιστική ερμηνεία) και στο Benjamin Button (που ναι μεν μοιάζει λίγο για τις δεδομένες ικανότητες του Fincher, ωστόσο μπροστά στον ανταγωνισμό μου μοιάζει με διαμαντάκι).

Τέλος, λίγο πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, δηλώνω τον ευσεβή μου πόθο για την παρουσία του Vicky Cristina Barcelona σε μία εκ των δύο βασικών κατηγοριών και την υποψηφιότητα της Winslet για 'α ρόλο στο The Reader (αν μπει ως β' θα είναι πράγματι αστείο).

W. είπε...

Αχιλλέα, δε σε είδα να εκφράζεις άποψη για τον Ίστγουντ. Έτσι και θεωρείς μετριότητα το GRAN TORINO...

theachilles είπε...

Ωπ, να απολογηθώ που δεν το θεώρησα αριστούργημα; Μια χαρά έργο είναι το Gran Torino, έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον Clint όμως. Και από τα Όσκαρ, αδίκως βέβαια θα μου πεις αν κοιτάξουμε τις υποψηφιότητες κάθε χρονιάς.

zubizabata είπε...

και οποία απογοήτευσις

theachilles είπε...

Βγήκαν οι υποψηφιότητες. Τραγικές οι απουσίες του Woody Allen ακόμα και από σενάριο, του Gomorra από ξενόγλωσσο και του Springsteen από το Τραγούδι. Ευτύχημα το ότι η Winslet είναι υποψήφια για 'α ρόλο μόνο για το Reader.

Unknown είπε...

Την χαρά μου για την, συμπαθή για άπειρο, ανάλυσή μου γκρεμοτσακίζει η απουσία του Gran Torino (που βέβαια δεν έχει καμμιά δουλειά με τέτοιες ταινίες) και η απίστευτη "απομάκρυνση" του Woody Allen από την διαδικασία.

Εκεί που πιάστηκα κότσος στην ανάλυσή μου - και αυτό λόγω του ότι ποτέ δεν υπήρξα ένας αξιοπρεπής δημοσιογράφος - ήταν το ότι το Reader θα την έκανε τη λαδιά αφού σχετίζεται με το Ολοκαύτωμα. Δεν αστειευόμαστε μ' αυτά τα πράγματα.

Περισσότερα τις επόμενες μέρες.
Ας ξεκινήσει ο χορός των προβλέψεων των νικητών...

theachilles είπε...

Καλά κάνει ο Woody και τους έχει γραμμένους. Καμία ταινία από όσες φιγουράρουν στις υποψηφιότητες δεν φτάνει το Vicky Cristina του. Άντε πια!

Όσο για το Gran Torino συμφωνώ και εγώ ότι δεν είναι οσκαρική ταινία, το έλεγα και στον οξύθυμο Τεό μετά την προβολή. Κρατούσα βέβαια μια πισινή για το φινάλε του και τον εγγενή, θα έλεγε κανείς, ακαδημαϊσμό της σκηνοθεσίας του, ωστόσο πιο ταιριαστή περίπτωση οσκαρικής ταινίας συνιστούσε το (κατώτερο) Changeling. Θσ ήμουν ψεύτης να πω ότι δε χάρηκα λίγο που μπήκε έναν τέρμα σε αυτόν τον άνευ όρων έρωτα της Ακαδημίας για ό,τι φτιάχνει ο Eastwood τα τελευταία χρόνια (αν και καρπός αυτού του έρωτα είναι μάλλον η υποψηφιότητα της Jolie).

Τώρα για το Reader, μάλλον έχεις δίκιο για το Ολοκαύτωμα. Ωστόσο να επισημάνω ότι βρίσκω αμφίσημο τον σκηνοθετικό χειρισμό του Daldry πάνω σε αυτό και σηκώνει αρκετή κουβέντα για τον αν ...εξυπηρέτησε την Ακαδημία ή τους ...έπιασε κότσους.

Unknown είπε...

Θέτω κανόνα, δώστε βάση!

Όσοι επιλέξουν να "παίξουν" προβλεπτικά μπορούν φυσικά να το κάνουν για όσες από τις κατηγορίες το επιθυμούν, αλλά θα ήταν ωραίο δίπλα στην πρόβλεψή τους να βάλουν και μία ακόμα που θα είναι η προσωπική τους προτίμηση.

Ο νικητής γίνεται επίτιμος αναγνώστης του blog - και ξέρετε πόσα χρόνια ζουν οι επίτιμοι...

Πάνος Χρυσοστόμου είπε...

Θα παίξω... Αλλά όχι ακόμα φίλε Ηλία. Μάλλον σε καμμιά 15αριά μέρες, γιατί σε αντίθεση με το "ευκολάκι" των προβλέψεων για τις υποψηφιότητες, εκτός μικρών εξαιρέσεων (λέγε με : Μπρους, όπου ξεχάστηκα ως ηλικιωμένος που είμαι και δε θυμήθηκα οτι η γνωστή πεντάδα τραγουδιών θα ήταν και φέτος τριάδα (!) και Αν Χαθαγουέι, για την οποία κατά βάθος ήξερα πως είχες δίκιο, μα θεώρησα οτι και φέτος θα έστελνε κάποια στις λίστες ο Μάικ Λι...), τα τελικά βραβεία είναι δύσκολα για λόγους που θα εξηγήσω προσεχώς. Στείλε κανά mail πάντως όταν ανοίξει το στοίχημα αν και θα παρακολουθώ όσο μπορώ. Ως γενική εικόνα για το τέλος επιμένω οτι φέτος ήταν μια καλή χρονιά, αν βάλεις και όσους έμειναν απέξω. Τουλάχιστον καλύτερη απο την περσινή. Επιμένω ακόμα (κλέβοντας απο τις "προσεχώς" σας συζητήσεις που θα ανοίξουν όπου νά 'ναι !) οτι ενώ οι ερμηνείες και του Κλιντ αλλά και του Ρουρκ είναι σπουδαίες (οι δυο ήρωες έτσι κι αλλιώς είναι κοντά ως ψυχογραφίες) , τα ίδια τα φιλμ ως σύνολα είναι σε στιγμές προβληματικά. Στα γρήγορα, του Κλιντ αρκετές φορές πέραν του δέοντος συμβατικό για όσα ήδη έχουν ειπωθεί απο τον ίδιο μέσα στα χρόνια και του Αρονόφσκι βεβαίως επικεντρωμένο πιο πολύ και αυτή τη φορά στο στιλ και λιγότερο στην αφήγηση, με απολύτως προβλέψιμο τρόπο ολοκλήρωσης της ιστορίας. Περίπου στη μέση και στις δυό περιπτώσεις ξέρεις τι θα συμβεί και φυσικά δεν είναι αυτό καθαυτό το πρόβλημα... Περιμένεις να δεις πως θα το ολοκληρώσει ο καθένας. Και εκεί ο Κλιντ απλώς διεκπεραιώνει, χωρίς έμπνευση για τίποτα περισσότερο, ενώ ο άλλος δεν το κάνει ούτε στο τέλος. Με άλλα λόγια για μένα είναι μέσα στις καλές ταινίες της χρονιάς αλλά ίσως όχι στην πρώτη δεκάδα. Καταλαβαίνω πως θα υπάρξουν θεατές που θα τα λατρέψουν, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Και άλλη συζήτηση. Καλό βόλι !

theachilles είπε...

Πάνο,
συμφωνώ σχεδόν απόλυτο για τη συμβατικότητα και το προβλέψιμο του Gran Torino, αλλά με το Wrestler νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τη διαφωνία μου.

Η έμπνευση του Aronofsky έγκειται στο να ανατρέψει όλα τα κλισέ του αμερικανικού ονείρου που τόσες και τόσες ταινίες (και του Eastwood) έχτισαν (και συνεχίζουν να χτίζουν). Πρόσεξε πώς είναι δομημένη η ταινία του. Κομμάτι-κομμάτι, μόνο τα απολύτως απαραίτητα, έτσι ώστε να ανατραπούν στο φοβερό φινάλε. Εκεί που ο (αντι)ήρωας μένει μόνος του (δε θέλω να χαλάσω το φινάλε για όσους δεν το έχουν δει, αλλά εκείνο το βλέμμα του Rourke προς την ..άδεια εξέδρα είναι μεν ανεπαίσθητο, αλλά αξίζει όλα τα βραβεία που υπάρχουν). Με λίγα λόγια, το Wrestler είναι η άλλη πλευρά του Rocky. Στηρίζεται στα κλισέ και στις συμβάσεις για να μιλήσει όμως με ειλικρίνεια που λυγίζει σίδερα. Γι αυτό και είναι εκτός από το πανηγύρι της Ακαδημίας - εκεί έχουν θέση τα "ανεξάρτητα" Juno και Little Miss Sunshine.

Θα παίξω και γω στο παιχνίδι Ηλία, αφού όμως δω (σύντομα) Boyle και Howard.

Unknown είπε...

Απονέμονται σήμερα τα βραβεία των ηθοποιών (S.A.G.) - που συχνά πυκνά δείχνουν τον δρόμο των ερμηνευτικών Oscars.
Μυρίζομαι Slumdog στο ensemble, Rourke στον Α' ανδρικό και - αποτολμώ - Anne Hathaway στον Α' γυναικείο.

mpoukatsas είπε...

Αναμενόμενα απαράδεκτες οι υποψηφιότητες στις κατηγορίες των ταινιών. Το ενοχλητικά οξύ Revolutionary Road με το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο παραμερίστηκε, όπως θα περίμενε κανείς, προς χάριν περισσότερο εύχαρων επιλογών. Εξαιτίας της τυπικά άοσμης πεντάδας ταινιών, το όποιο ενδιαφέρον περνάει στις ερμηνείες.

Το μόνο που θα διασώσει τη φετινή τελετή από την διαχρονική ασημαντότητα είναι η βράβευση της Kate Winslet και, σε δεύτερο πλάνο, του Phillip Seymour Hoffman. Να βραβευτούν αυτοί οι δύο και ας δοθούν τα υπόλοιπα βραβεία ακόμη και με κλήρωση, μεγάλη σημασία δεν έχει.

Unknown είπε...

Με τις απονομές των Ηθοποιών και των Παραγωγών προκύπτουν κάποια τινά όπως:
Η ισχυροποίηση του Slumdog που μοιάζει όλο και πιο ισχυρό φαβορί.
(Ωστόσο, δεν αρκεί να "μοιάζεις" κι αυτό έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν). Τα εισιτήριά του, επίσης, αυξάνουν θεαματικά μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.

Η μάχη στον πρώτο ανδρικό αποκτά νέο ενδιαφέρον. Η νίκη του Penn από την συνήθως ενδεικτική SAG, το 'κανε ντέρμπι.

Τίποτα όμως πια δεν ακουμπά το μεγαλείο της κόντρας στον πρώτο γυναικείο. Επιμένω πως η Hathaway δεν πρέπει να παρακάμπτεται στην πρόβλεψη, αλλά η νίκη της τεράστιας Meryl Streep ταρακουνάει κάπως το στιβαρό (ακόμα) οικοδόμημα της Winslet. Το ερώτημα που ανακύπτει αν ο οσκαρικά παντοδύναμος Weinstein (και το λομπίστικα ισχυρό θέμα του Reader) θα πάρουν με το στανιό το βραβείο. Βραβείο που, πάντως, δεν στηρίζεται μόνο από την (ακούγεται δυνατή) ερμηνεία της Winslet, αλλά και από δύο ακόμα παράγοντες. Ένας πως το Hollywood θέλει διακαώς στο πρόσωπο της (έξι φορές προταθείσας) Winslet έναν καινούριο ερμηνευτικό μύθο και δεύτερος πως, ίσως, σκόπιμα δεν την πρότειναν και στον δεύτερο γυναικείο για να μην "σπάσουν" οι ψήφοι.
Βέβαια απέναντί της θα έχει ΤΟΝ απλησίαστο μύθο. Η Streep με 15 υποψηφιότητες (τρεις παραπάνω από τον Nicholson και την Katharine Hepburn - που όμως έχει και τέσσερα βραβεία έναντι των δύο της Streep), "ψάχνει" το Oscar για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα (από την Εκλογή της Σόφι) και αν η Ακαδημία θέλει εδώ να δημιουργήσει ένα απλησίαστο προηγούμενο πρέπει κάποια στιγμή να της το ξαναδώσει.

W. είπε...

Δεν είναι αριστούργημα το GRAN TORINO Αχιλλέα, ωστόσο είναι ένα εξαιρετικό έργο, αντάξιο του εκτοπίσματος του Κλιντ Όστγουντ και από τα καλύτερα που έχει να μας προσφέρει η φετινή χρονιά.

Δες το FROST/NIXON μιας και δε χωνεύεις τον Ρον Χάουαρντ. Θα εκπλαγείς ευχάριστα.

theachilles είπε...

Δεν κατατάσσω το Gran Torino στα καλύτερα της χρονιάς. Παράλληλα, πιστεύω πως ο Eastwood είναι ικανός για πολύ καλύτερα έργα, αλλά και χειρότερα για να λέμε την αλήθεια. Είναι μια καλή, αξιοπρεπέστατη προσθήκη σε μια μακρά φιλμογραφία.

Είδα τον Ron, δεν έφτασα στο σημείο να εκπλαγώ (το φιλμ φέρει εμφανώς από την αρχή μέχρι το τέλος την υπογραφή του Howard), αλλά ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ. Ειδικά το δεύτερο μισό, όταν και αρχίζουν οι συνεντεύξεις.

Θα δω Boyle και θα επανέλθω, αλλά μέχρι στιγμής εξακολουθώ να θεωρώ ότι Reader και Button είναι ένα σκαλί πιο πάνω από τους υπόλοιπους. Πάντως, καμία ταινία στα φετινά όσκαρ δεν είναι μέτρια ή κακή, να το πω και αυτό γιατί όλο γκρινιάζω που δεν υπάρχει ούτε ένα αριστούργημα. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

theachilles είπε...

Έχοντας δει πλέον και τις πέντε ταινίες, εκφράζω την μεταμεσονύχτια προτίμησή μου:
1) The Curious Case of Benjamin Button
2) The Reader
3) Frost/Nixon
4) Milk
5) Slumdog Millionaire.

Τα δυο πρώτα μπορεί να αλλάξουν μεταξύ τους. Απορώ προκαταβολικά με τον αναμενόμενο θρίαμβο του απλά συμπαθητικού φιλμ του Boyle.

mpoukatsas είπε...

Αφότου είδα και το Doubt, οφείλω να ομολογήσω ότι αν βραβευτεί η Streep θα είναι μια κατάφορη αδικία εις βάρος της Winslet. Η ερμηνεία της Streep, μολονότι άκρως επαγγελματική, δεν υπερβαίνει τα χαρακτηρολογικά όρια που έχει διαγράψει το σενάριο, εν αντιθέσει με αυτήν του γιγάντιου Phillip Seymour Hoffman, ο οποίος είναι και ο μόνος λόγος για να δει κανείς αυτήν την ανέμπνευστη ταινία.

Δεν θα διαφωνήσω για την μοναδική θέση της Streep στο αμερικανικό σινεμά, ωστόσο τα βραβεία οφείλουν να δίνονται με βάση τις συγκεκριμένες ερμηνείες των πέντε υποψηφίων και όχι την γενικότερη βαρύτητα των προσώπων στο αμερικάνικο σινεμά. Ως εκ τούτου, θεωρώ εξίσου υπερβολικά τα τέσσερα όσκαρ της Hepburn που δόθηκαν κυρίως επειδή ήταν η grand old lady του Ηοllywood και όχι επειδή οι ερμηνείες της στο Guess who's coming to Dinner και On Golden Pond ήταν ερμηνείες αναφοράς (αμφότερες μετριότατες ταινίες).

Unknown είπε...

Σαφώς κι έχεις απόλυτο δίκιο στα κριτήρια της βράβευσης.

Είδα το Doubt και δεν μου φάνηκε καθόλου ανέμπνευστο - αντιθέτως το βρήκα μια εξαιρετική μεταφορά θεατρικού. Εν καιρώ θα το κουβεντιάσουμε.

Για τις ερμηνείες έχω μόνο ευμένεια.
Η Streep μου φάνηκε πολύ πέρα από τον "επαγγελματισμό" η μόνη σήμερα που δεν υποστέλλει την σημαία του ρίσκου, της μεταμόρφωσης και του fun στις κινήσεις της. Στα 60 της είναι εκείνο που δεν έχει ιστορικό ανάλογο στο σινεμά.
Για τον αγαπημένο σου Χόφμαν, αν και μετά βίας συγκρατώ ένα γελάκι κατανόησης στον χαρακτηρισμό σου ως "γιγάντιου", πρέπει να πω πόσο απόλαυσα την "μούτα De Niro" και την εξαιρετική συμπόνοια που έβγαλε. Μάλλον ο πιο φέρελπις ρολίστας μιας γενιάς που είναι ανάμεσα στην γκλαμουριά του Di Caprio και την κοινωνιοπάθεια του Bale.

Unknown είπε...

Καιρός ν’ αναθερμάνουμε το στοίχημά μας, λοιπόν: Ανοίγω τον χορό, διασαφηνίζοντας πως η «σιγουριά» μου στις προβλέψεις είναι απλά ένα αστείο μεταξύ μας.


Best Motion Picture of the Year

The Curious Case of Benjamin Button
Εδώ ακολουθώ μια λογική που σπάνια συμβαίνει στα βραβεία της Ακαδημίας. Αυτήν που θέλει φέτος το Όσκαρ ταινίας/σκηνοθεσίας να «σπάει». Και τότε νικητής θα είναι ο Benjamin Button, η γνήσια «με τα όλα της» οσκαρική ταινία, η επιτυχέστερη εμπορικά, εκείνη που η Ακαδημία θα αναπολεί στο μέλλον με τον αέρα του οσκαρικά κλασσικού. Τα άλλα τέσσερα, απλά, δεν το ‘χουν αυτό το στοιχείο.

Προτίμηση: The Reader

Best Performance by an Actor in a Leading Role

Sean Penn
Όσο κι αν οι βραβεύσεις μυρίζουν ντέρμπι, εκτιμώ νίκη Penn. Ο αέρας Obama, ακτιβισμού και η αναγκαία gay friendly ατμόσφαιρα (με τα χρεωστούμενα Ledger/Brokeback) μου φαίνεται θα κατατροπώσουν τον αρνητικό βρωμιάρη Rourke – που μπορεί να τους πήξει και στα fuck την ώρα της απονομής.

Προτίμηση: Mickey Rourke

Best Performance by an Actress in a Leading Role

Kate Winslet
Έβλεπα Hathaway-λόγω μοιρασιάς ψήφων ανάμεσα σε Streep/Winslet - μέχρι που η παρακολούθηση του Reader με διαβεβαίωσε πως το όργωμα της τελευταίας στα χωράφια της Streep σπέρνει ότι ακριβώς προαπαιτείται για την Ακαδημία.

Προτίμηση: Anne Hathaway

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

Heath Ledger
Η πιο εύκολη απονομή της βραδιάς. Η βράβευση θα είναι συγκινητική αλλά θα κατατροπώσει ένα εξαίρετο ανταγωνισμό.

Προτίμηση: Michael Shannon

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

Amy Adams
Από τα πιο δύσκολα βραβεία, κατά την γνώμη μου. Όλες, για τον λόγο τους έχουν πιθανότητα. Θα το δώσω στην Amy Adams. Για λόγους πολιτικής όσκαρ - αυτή που η βιομηχανία θα ήθελε πιο πολύ να προωθήσει. Και είναι και πολύ καλή.

Προτίμηση: Όλες πλην της Henson μου άρεσαν πολύ. Το κρίμα των βραβεύσεων.
Viola Davis.

Best Achievement in Directing

Danny Boyle
Στον Danny Boyle – που φαντάζει αδιανόητο να μην βραβευθεί. Φυσικά, τέτοια κουφά η Ακαδημία τα ‘χει κάνει και άλλοτε. Είναι, άλλωστε, η ταινία-φαινόμενο της χρονιάς.

Προτίμηση: Έχω θαυμασμό για το κατόρθωμα του Fincher να κουλαντρίσει αυτό το τέρας ταινίας, γουστάρω Howard, αλλά θα διαλέξω Daldry για λόγους που ευελπιστώ να αναλύσω σε μελλοντικό κείμενο.

Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen

Dustin Lance Black for Milk
Μάλλον από τα πιο εύκολα της βραδιάς κι αυτό. Για να ξεφορτωνόμαστε και το Milk σιγά σιγά…

Προτίμηση: Martin McDonagh για το In Bruges.

Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published

Simon Beaufoy for Slumdog Millionaire
Καθαρός πόλεμος ανάμεσα στις δύο ταινίες που θα σφαχτούν και για το ποια θα μαζέψει τα περισσότερα. Ο Simon Beaufoy θα πιεί το milkshake του Roth για πρωϊνό.

Προτίμηση: Τριχάζομαι ανάμεσα στον νικητή, τον J.P. Shanley και τον David Hare. Η τελευταία σκηνή του Doubt το απορρίπτει, ο Beaufoy έχει κερδίσει ήδη σημαντικότερους από μένα, οπότε άνετα David Hare – για λόγους που ευελπ……

Best Achievement in Cinematography

Claudio Miranda for The Curious Case of Benjamin Button
Από τις πιο ωραίες στιγμές της βραδιάς. Ας ψηφίσω τον εφφετζή πρωτάρη Claudio Miranda.

Προτίμηση: Tom Stern

Best Achievement in Editing

Chris Dickens for Slumdog
Millionaire

Ψήφος και προτίμηση στον νικητή

Best Achievement in Art Direction

Donald Graham Burt, Victor J. Zolfo for The Curious Case of Benjamin Button
Η ομάδα του Benjamin Button θα σηκώσει το τιμημένο με θάρρος και δίκαιη ορμή. Ακριβώς τα Όσκαρ που αγαπάει η Ακαδημία.

Προτίμηση: Changeling

Best Achievement in Costume Design

Jacqueline West for The Curious Case of Benjamin Button
Αν δεν είχαμε ξεφορτωθεί το Milk ίσως εδώ προέβαλε κάποι αντίσταση στον οδοστρωτήρα του Benny.

Προτίμηση: Revolutionary Road

Best Achievement in Makeup

Greg Cannom for The Curious Case of Benjamin Button
Χαλαρή βράβευση του Β.Β.

Το προτιμώ κιόλας.

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score

A.R. Rahman for Slumdog Millionaire
Αγαπημένο όσκαρ, με αδύναμες υποψηφιότητες. Νίκη του A.R Rahman για την πιασάρικη μουσική του.

Προτίμηση: Ανάμεσα σε Desplat (Β.Β.) και Newman (Wall-E) θα διαλέξω τον δεύτερο.

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song

A.R. Rahman, ("O…Saya") for Slumdog Millionaire
Πανάθλια παράκαμψη Springsteen. Το κρίμα στον τάφο τους.
Νίκη του O…Saya (Slumdog).

Δεν έχω προτίμηση.

Best Achievement in Sound

Ed Novick, Lora Hirschberg, Gary Rizzo for The Dark Knight
Δύσκολη βράβευση. O B.B. και το Slumdog δεν έχουν καμμία δουλειά εδώ αν και αν το πάρει κάποιος απ ΄τους δύο θα είναι εκείνη που θα πάρει το ταινίας, δηλαδή ο B.B. Εγώ εκτιμώ Dark Knight πάντως.

Προτίμηση: WALL-E

Best Achievement in Sound Editing

Richard King for The Dark Knight
Μια απ’ τα ίδια. Θα το πάρει ο Σκοτεινός Ιππότης κι αυτό.
Προτίμηση: WALL-E.

Best Achievement in Visual Effects

Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton, Craig Barron for The Curious Case of Benjamin Button
Χωρίς πολλά πολλά ο B.B. θα πάρει εδώ το έκτο του βραβείο.

Προτίμηση: Β.Β.

Best Animated Feature Film of the Year

Andrew Stanton for WALL·E (2008):
WALL-E και τα μυαλά στα κάγκελα

Best Foreign Language Film of the Year

Entre Les Murs
Η σταθερά απροσδόκητη κατηγορία: Μπόλικη πολιτική θα εμπλακεί που θα ζυγιάσει ανάμεσα σε Γερμανία και Ισραήλ. Οπότε εκτιμώ την συμφωνία των Όσκαρ με τις Κάννες. Entre les Murs.
Δεν έχω προτίμηση.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες στο στοίχημα να κοπιάσουν….

Πάνος Χρυσοστόμου είπε...

Ηλία ενδίδω..!
Όπως ακριβώς λέγαμε εδώ και καιρό, το «Slumdog Millionaire» είναι περίπου βέβαιο ότι στον τελικό συνολικό αριθμό βραβείων, θα προηγηθεί του «Benjamin Button», παρά το γεγονός ότι εκείνο με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων υπερτερούσε αριθμητικά.
Θα κινηθεί δηλαδή μάλλον στην περιοχή μεταξύ 5-8 βραβείων, ενώ η ταινία του Φίντσερ δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 6-7, ξεκινώντας από τα 3-4 που έχει σίγουρα.
Όμως τα βραβεία είναι συνολικά 20. Τι θα πάρουν λοιπόν οι άλλοι ;
Από τις 8 υποψηφιότητες του «Milk» υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμική σε 2-3ενώ από τις αντίστοιχες για τον «Σκοτεινό Ιππότη» , άλλα τόσα.
Τίποτα περισσότερο στα σίγουρα…
Από τις 5 υποψηφιότητες που έχουν τα φιλμ «Σφραγισμένα χείλη», «Frost/Nixon» και «Αμφιβολία», είναι …αμφίβολο αν και τα τρία μαζί μαζέψουν τρεις, δηλαδή περίπου ένα Όσκαρ για το καθένα.
Η συνέχεια με περισσότερη ανάλυση είναι στο blog.
Έχουμε και λέμε… (κι όπου δεν υπάρχει παρένθεση συμπίπτει η πρόβλεψη με αυτόν-η που θέλω εγώ να το πάρει. Δηλαδή σχεδόν παντού από τα «δεύτερα»).

Καλύτερη ταινία : Slumdog Millionaire
Σκηνοθεσία : Danny Boyle
Α’ γυναικείος ρόλος : Kate Winslet
Α’ ανδρικός ρόλος : Σον Πεν
Β’ γυναικείος ρόλος : Taraji P. Henson (Penelope Cruz)
B’ ανδρικός ρόλος : Heath Ledger
Διασκευασμένο σενάριο : Simon Beaufoy, Slumdog Millionaire
Πρωτότυπο σενάριο : Dustin Lance Black, Milk
Κινούμενο σχέδιο : Wall –E
Μακιγιάζ : Greg Cannom, Benjamin Button
Φωτογραφία : Benjamin Button
Ξενόγλωσση ταινία : Βαλς με τον Μπασίρ
Ήχου : Slumdog Millionaire (Σκοτεινός Ιππότης)
Ηχητικού μοντάζ : Slumdog Millionaire (Σκοτεινός Ιππότης)
Οπτικά εφέ : Μπέντζαμιν Μπάτον (Σκοτεινός ιππότης)
Σκηνικά : Μπέντζαμιν Μπάτον (Σκοτεινός Ιππότης)
Κοστούμια : Δούκισσα (Benjamin Button)
Μοντάζ : Slumdog Millionaire (Benjamin Button)
Μουσική : A.R.Rahman (James Newton Howard)
Τραγούδι : Jai Ho (BRUCE SPRINGSTEEN – THE WRESTLER !!!).

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς…

Unknown είπε...

Καταχωρείσαι αδελφέ!

Βλέπεις Henson στον δεύτερο γυναικείο ε;

Ναι ναι Bruce and dry bread αλλά....

Πάνος Χρυσοστόμου είπε...

...αλλά ... "Jai HO!, Jai Ho! Jai Ho , Jai Ho ! Jai Hooooooooo"...κλπ κλπ
Μα που είναι οι άλλοι ;

theachilles είπε...

Best motion picture:
Το Gangs of new york και το Brokeback Mountain είναι οι μοναδικές ταινίας της πρόσφατης μνήμης που κατέβηκαν ως φαβορί και φορτωμένες με βραβεία αλλά έφυγαν χωρίς το βασικό βραβείο. Δυστυχώς, δεν προβλέπω κάτι τέτοιο φέτος. Έτσι, ένα χρόνο μετά από την καλύτερη βράβευση της δεκαετίας, θα επανέλθουμε στις γνωστές μετριότητες.
Πρόβλεψη: Slumdog Millionaire
Προτίμηση: The Reader

Best Actor:
Φοβερές αντρικές ερμηνείες φέτος, αδικαιολόγητη η απουσία του DiCaprio αντί του απλά αξιοπρεπούς Brad Pitt. Δύο είναι τα φαβορί, πιστεύω θα μετρήσει το γεγονός ότι Penn έχει ήδη ένα βραβείο με το Mystic River.
Πρόβλεψη: Mickey Rourke
Προτίμηση:Mickey Rourke

Best Actress:
Πολύ καλή η Hathaway, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την Streep που σε άλλη μία ταινία κάνει όσα χρειάζεται για να βρεθεί στις υποψηφιότητες. Για την Jolie, ας είναι καλά ο Clint. Πάντως, πολύ δύσκολα θα το χάσει η Winslet που με αποστόμωσε για τα καλά με την ερμηνεία της στο Reader. Απροσδόκητα εύστοχη η διόρθωση της Ακαδημίας για έναν ρόλο που κανείς δεν ξέρει γιατί τον πλάσαραν ως δεύτερο. Και σίγουρα τον προτιμώ από τον αντίστοιχο στο Revolutionary Road.
Πρόβλεψη: Kate Winslet
Προτίμηση: Kate Winslet

Best Achievement in Directing:
Δεδομένης της μετριότητας του Slumdog, δεν αποκλείω να σπάσουν φέτος τα βραβεία ταινίας - σκηνοθεσίας. Μάλλον το Button θα φύγει χωρίς βασικό βραβείο, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Πάντως, αν και ο Fincher μπορούσε πολύ καλύτερα, ξεχωρίζει άνετα μέσα στην μέτρια πεντάδα.
Πρόβλεψη: Danny Boyle
Προτίμηση: David Fincher

Best Supporting Actor:
Το μοναδικό σίγουρο βραβείο της βραδιάς. Εξαιρετικός ο Heath, του το χρωστάνε και από το Brokeback όταν και έχασε από έναν φετινό συνυποψήφιό του. Τον φοβερό για άλλη μια φορά Philip Seymour Hoffman.
Πρόβλεψη: Heath Ledger
Προτίμηση: Philip Seymour Hoffman

Best Supporting Actress:
Η πιο δύσκολη πρόβλεψη καθώς σε αυτήν την κατηγορία σάρωνε μέχρι στιγμής η Winslet με το Reader!! Αποκλείω την Amy Adams (παρά την προηγούμενη υποψηφιότητά της με τον Junebug) και την Henson. Η Viola Davis και η Marisa Tomei (ειδικά η δεύτερη) είναι δυνατά χαρτιά. Αλλά νομίζω πως η Ακαδημία θα δώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά όσκαρ σε Ισπανό. Και πολύ καλά θα κάνει.
Πρόβλεψη: Penelope Cruz
Προτίμηση: Penelope Cruz

Best original screenplay:
Η κατηγορία που μέχρι την τελευταία στιγμή θα μείνω αναποφάσιστος και θα διατηρήσω το δικαίωμα να αλλάξω γνώμη μέχρι Κυριακή πρωί! Milk και Wall-e τα φαβορί, μέχρι τώρα έλεγα το πρώτο αλλά απόψε κάτι μου λέει ότι και το Milk θα πάει άκλαυτο.
Πρόβλεψη: Wall-e
Προτίμηση: In Bruges

Best Adapted Screenplay:
Επανερχόμαστε στο ερώτημα Slumdog-Button και ποιο θα σαρώσει. Νομίζω πως το μοιρολατρικό love story θα κερδίσει στο τέλος.
Πρόβλεψη: Slumdog Millionaire
Προτίμηση: The Reader

Best achievement in cinematography:
Αποκλείω τον παραγνωρισμένο Stern και τον Pfister. Είναι εγκληματικό που ο Deakins δεν έχει βραβευτεί ακόμα (πέρυσι ήταν μάλιστα και διπλά υποψήφιος), αλλά με αποθαρρύνει το γεγονός ότι για το Reader έχει και συν-φωτογράφο. Φαβορί λοιπόν τα slumdog και Button. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα πάρει τόσα πολλά βραβεία η ...ταινιούλα του Boyle, άσε που ο εστέτ Fincher με τον φωτογράφο έφτιαξε πάλι σκηνές που μένουν στη μνήμη. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως βραβευτεί το Reader...
Πρόβλεψη: Claudio Miranda (Button)
Προτίμηση: Deakins-Menges (Reader)

Best achievement in editing:
Το Button είναι γερό χαρτί και σε αυτήν την υποψηφιότητα, αλλά το μοντάζ θα πάει φέτος με εκείνον που θα σηκώσει την καλύτερη ταινία. Άρα, θα μείνω συνεπής.
Πρόβλεψη: Slumdog Millionaire
Προτίμηση: Benjamin Button

Best achievement in art direction:
Αν αξίζει ένα βραβείο το changeling, αυτό είναι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Ωστόσο, κάτι τέτοιες κατηγορίες θα αποτελέσουν μάλλον την παρηγοριά του Button.
Πρόβλεψη: Benjamin Button
Προτίμηση: Benjamin Button

Best achievement in costume design:
Και εδώ είναι γερό χαρτί το Button, άλλωστε η Jacqueline West δεν έχει βραβείο ακόμα και είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα το πάρει. Μάλλον όχι φέτος όμως.
Πρόβλεψη: The Duchess
Προτίμηση: Benjamin Button

Best achievement in makeup:
Χωρίς περιττά σχόλια.
Πρόβλεψη: Benjamin Button
Προτίμηση: Benjamin Button

Best original score & song:
Η επιφοίτηση της στιγμής λέει ότι score και song θα διασπαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ θα κερδίσει το Slumdog και στο τραγούδι το Wall-e. Αλλά αύριο θα λογικευτώ.
Πρόβλεψη: Slumdog Millionaire&Jai Ho
Προτίμηση: Benjamin Button και ...wrestler (χοχο).

Best Sound:
Δύσκολα τα πράγματα εδώ.
Πρόβλεψη&Προτίμηση: Benjamin Button

Best sound editing:
Πρόβλεψη: The Dark Knight
Προτίμηση: Καμία

Best Visual Effects:
Πρόβλεψη&Προτίμηση: Benjamin Button

Best Animation:
Πρόβλεψη: Wall-e
Προτίμηση: Να καταργηθεί η κατηγορία.

Best Foreign Language Film:
Πρόβλεψη: Vals im Basir
Προτίμηση: Entre Les Murs

Τέλος, ο κόσμος θα ήταν πιο όμορφος αν το όσκαρ καλύτερης ταινίας πήγαινε στο Wrestler, το όσκαρ σκηνοθεσίας σε έναν εκ των Sorrentino και Garrone και το όσκαρ σεναρίου σε ποιον άλλον... Woody.

Unknown είπε...

Ορίστε και η πρώτη μου αλλαγή - αφού ακόμα επιτρέπεται:
WALL-E στο τραγούδι.

neutrino είπε...

τελευταίας στιγμής προβλέψεις/προτιμήσεις μου:

Best motion picture of the year
Θέλω : The Curious Case of Benjamin Button
Προβλέπω : Slumdog Millionaire
*[πάντως έχω ακόμα μια μικρή ελπίδα για το Benjamin. αν υπάρξει μια χρονιά που θα διχαστεί η σκηνοθεσία/ταινία, πιστεύω ότι μπορεί να είναι αυτή, όπως το είπε κι ο Ηλίας. Σκηνοθεσία Boyle, ταινία Benjamin Button]


Achievement in directing
Θέλω : David Fincher
Προβλέπω : Danny Boyle


Performance by an actor in a leading role
Θέλω : Mickey Rourke
Προβλέπω : Mickey Rourke


Performance by an actor in a supporting role
Θέλω : Robert Downey Jr.
Προβλέπω : Heath Ledger


Performance by an actress in a leading role
Θέλω : Kate Winslet
Προβλέπω : Kate Winslet (πλάκα θα είχε καμία Hathaway από τη μοιρασιά των ψήφων Wisnlet-Streep!)


Performance by an actress in a supporting role
Θέλω : Amy Adams
Προβλέπω : Viola Davis


Best animated feature film of the year
Θέλω : WALL-E
Προβλέπω : WALL-E


Achievement in art direction
Θέλω : The Curious Case of Benjamin Button
Προβλέπω : The Curious Case of Benjamin Button


Achievement in cinematography
Θέλω : The Curious Case of Benjamin Button
Προβλέπω : Slumdog Millionaire

Best documentary feature
Θέλω : -
Προβλέπω : Man on wire


Best foreign language film of the year
Θέλω : Waltz with Bashir
Προβλέπω : Waltz with Bashir


Achievement in music written for motion pictures (Original score)
Θέλω : WALL-E , Thomas Newman (ή Danny Elfman για Milk, ή Desplat για Benjamin!!)
Προβλέπω : Slumdog Millionaire , A.R. Rahman


Achievement in music written for motion pictures (Original song)
Θέλω : Down to Earth
Προβλέπω : Jai Ho


Adapted screenplay
Θέλω : The Curious Case of Benjamin Button
Προβλέπω : Slumdog Millionaire


Original screenplay
Θέλω : In Bruges
Προβλέπω : Wall-e

zubizabata είπε...

Προβλέψεις:

Ταινία: Slumdog Millionaire
Σκηνοθεσία: Slumdog Millionaire
Ά Αντρικός: Sean Penn
Ά Γυναικείος: Kate Winslet
΄Β Αντρικός: Heath Ledger
΄Β Γυναικείος: Taraji P. Henson
Πρωτότυπο Σενάριο: Milk
Διακσευασμένο Σενάριο: Slumdog Millionaire
Μακιγιάζ: Benjamin Button
Κουστούμια: The Duchess
Φωτογραφία: Slumdog Millionaire
Μοντάζ: Slumdog Millionaire
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Benjamin Button
Μουδική: Slumdog Millionaire
Τραγούδι: Jai ho
Ήχος και μοντάζ: Dark Knight
Οπτικά Εφέ: Benjamin Button
Animation: WALL-E
Ξενόγλωσσο: Waltz with Bashir

Θέλω:

Καλύτερη ταινία: Να κερδίσει το ποδόσφαιρο κι εμένα να μ' αφήσουν ήσυχο, θα προτιμούσα Dark Knight, In Bruges και WALL-E, σε περίπτωση που απειληθώ ελαφρώς το Benjamin Button
Σκηνοθεσία: Danny Boyle
Ά Αντρικός: Mickey Rourke
΄Β Αντρικός: Heath Ledger
Ά Γυναικείος: Στα @@ μου όλες
΄Β Γυναικείος: Δεν έχω δει το Doubt, το δίνω στην Taraji να βγάλει κι αυτή κανένα μεροκάματο
΄Γ Αντρικός: Sean Penn (που ήταν φοβερός)
Πρωτότυπο Σενάριο: In Bruges χωρίς δεύτερη κουβέντα
Διασκευασμένο: Κανένα, να συγκεντρωθούν τα πρωτότυπα και να καούν στην αυλή του Reader για παραδειγματισμό
Φωτογραφία: Benjamin Button
Μοντάζ: Slumdog Millionaire
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Benjamin Button
Κουστούμια: Αν θεωρήσουμε την έλλειψη κουστουμιών ενδυματολογική επιλογή, τη σπάλα του οικοδεσπότη στο Australia
Makeup: Benjamin Button
Μουσική: Δεν θυμάμαι καμία
Τραγούδι: Επίσης δεν θυμάμαι κανένα εκτός απ' το Jai Ho, λογικά θα θέλω τον Gabriel
Ήχους: Dark Knight
Εφέ: Iron Man
Animation: WALL-E
Ξενόγλωσσο: Bashir εξ' ημισίας με Entre Les Murs
Docu: Man on Wire
Μικρά Docu: Δεν έχω δει κανένα
Shorts: Δεν έχω δει κανένα
Animated Shorts: Presto

zubizabata είπε...

Φυσικά θα προτιμούσα, πέραν τον αναφερομένων και το Wrestler στην 5άδα.

zubizabata είπε...

Κλείνω 5άδα με Gran Torino.

Unknown είπε...

Βράβευση με έκπληξη καμμιά - όλα κατέστησαν φανερά, κατ' εμέ, όταν το Slumdog κέρδισε τον Ήχο. Τρενάκι από κει και μετά.

Προσωπικά θα κρατήσω την καλόγουστη απονομή, την ατάκα του Penn στον Mickey, τον Jerry Lewis φυσικά, που πήρε το Jean Hersholt Award, το κλείσιμο του in memoriam με την οθόνη να γεμίζει Newman, το άνοιγμα του ενοχλητικά όμορφου Hugh Jackman και την απουσία του Jack.
Things are changing.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου έκαναν εντύπωση:
1) Τα ξινισμένα μούτρα του απόλυτου ζευγαριού (ουτε 2 στα 1)

2)Η φάτσα του Ρουρκ που λεγε: "μου τα μήνυσαν τα μαντάτα, άντε και ***θητε όλοι"

3)Το μαλλί του Boyle και το γυαλί του Ρουρκ

4)Το νυφικό της ατάλαντης (Πενελοπε)

5)Τι να μας πούνε κι οι Σπανοί, εμείς πήραμε το κατσαρόλι πριν από 60 χρόνια με τη Κατίνα

6)Η Σοφία Λόρεν (φάτε τη σκόνη μου)

7)Ήθελα ραμολί, C. Eastwood, να περνά κόκκινο χαλί και να παίζει around αλλά δεν πειράζει...

8)Ντάρεν τι κι αν σε γράψανε. Γραψτους κι εσύ όπως τους έγραφε κι ο Στάνλεϊ

Τι να πει κι Τάρκο με τον Μπρεσόν που δεν πάτησαν ποτέ το χάλι?

Mayra Selbessi είπε...

Επισκέπτομαι το μπλόγκ σας, διότι ο τρόπος γραφής και ανάλυσης διαφέρει από τα συνηθισμένα.

Περιμένω κριτική για τους "Δύο Έρωτες" ???

Μ.

Unknown είπε...

Mayra, σε ευχαριστούμε όλοι για την ευμένεια - η παρατήρησή σου αποτελεί για μας αναπόδραστη οδό.

Προσωπικά να σου πω ότι φλέγομαι να δω το έργο σύντομα κι αν πάει κατά κει που νομίζω, από μένα, κείμενο καλά κάνεις και περιμένεις...